Προϋποθέσεις δολιότητας του οφειλέτη (Ν. 3869/2010)
25
Νοε

Προϋποθέσεις δολιότητας του οφειλέτη (Ν. 3869/2010)

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ηλείας (υπ' αριθ. 440/2014), δόλια περιέλευση σε κατάσταση μόνιμης αδυναμίας πληρωμών, μπορεί να προκύπτει όταν ο οφειλέτης δεν φροντίζει για τη διατήρηση του ενεργητικού της περιουσίας του, προκειμένου να εξυπηρετήσει επαρκώς τα χρέη του, ή, όταν αποκρύπτει εισοδήματα και δεν ικανοποιεί τις υποχρεώσεις του, αφήνοντάς τες να καταστούν μη αντιμετωπίσιμες. Δόλια επίσης θεωρείται η αδυναμία του δανειολήπτη να εκπληρώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις, όταν προβαίνει σε καταδολιευτικές μεταβιβάσεις περιουσιακών του στοιχείων.

Επιπροσθέτως, δυσχερώς νοείται δολιότητα του οφειλέτη από μόνη την ανάληψη επισφαλούς δανειακής υποχρεώσεως προς πιστωτικά ιδρύματα, δεδομένου ότι αυτά, κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης και πριν την αποδοχή της, έχουν τη δυνατότητα, εκτός από την έρευνα των οικονομικών δυνατοτήτων του, να διαπιστώσουν επιπλέον και τις λοιπές δανειακές υποχρεώσεις του και την εν γένει οικονομική του συμπεριφορά μέσω του συστήματος «Τειρεσίας».

Κατά την ίδια απόφαση, δεν αποτελεί από μόνη της δόλια πράξη η χρήση αναχρηματοδοτήσεων και ανακυκλούμενης πίστωσης, προκειμένου να καλύψει προηγούμενα χρέη του, γεγονός που συναντάται πολύ συχνά στην πράξη.

(Πηγή: www.lawnet.gr)